Waarom krabt mijn kat aan de meubels?

Voorwaarden voor overname van artikelen van deze website, zie disclaimer.

Krabt uw kat voortdurend aan het meubilair, hangt het behang inmiddels in flarden langs de muren of wilt u juist voorkomen dat uw zojuist gearriveerde kat uw meubilair vernielt? Misschien heeft uw kat al een prachtige krabpaal, maar kijkt hij er niet naar om? Lees hier: waarom katten krabben, hoe je voorkomt dat ze aan het meubilair krabben en hoe je ze afleert aan het meubilair en behang te krabben.

Normaal kattengedrag of gedragsprobleem?

Krabben aan voorwerpen is normaal kattengedrag en om die reden onmogelijk af te leren. Krabben aan voorwerpen heeft meerdere functies. Uw kat ontdoet zich van zijn oude versleten nagelhoesjes en scherpt zo zijn nagels. Zeker katten die niet buiten komen, zullen binnen een plek zoeken om hun nagels te kunnen scherpen. Uw kat krabt ook aan voorwerpen om hier zijn geur op achter te laten. Katten geven hun geur af aan allerlei voorwerpen op hun looproute. Zo laten ze een soort visitekaartjes achter voor andere katten. De geuren worden ook gebruikt om het territorium af te bakenen. Katten hebben klieren aan de onderzijde van hun pootjes en tussen de tenen, waarmee ze geur kunnen afgeven tijdens het krabben. Naast het krabben kunnen katten ook geur afgeven aan voorwerpen en plaatsen door: kopjes te geven, te sproeien of hun uitwerpselen niet te begraven.

Een kat die opgewonden of gestrest is zal vaak meer en heviger aan voorwerpen gaan krabben, omdat dit een manier voor de kat is om zich af te reageren.

 

 Voorkomen is beter dan genezen

Katten willen het liefst in iedere ruimte in huis hun eigen geur achterlaten en willen deze geurtjes ook telkens weer vernieuwen. Vaak zie je dan ook dat de kat zodra deze binnenkomt begint met kopjes geven aan allerlei voorwerpen. Ook het krabben doet de kat vaak meteen na binnenkomst aan het dichtstbijzijnde voorwerp. Verder houden katten graag het overzicht over de ruimte en hebben ze een sterke voorkeur voor wat hogere ligplaatsen met uitzicht. Kies daarom in ieder geval in de vertrekken waar uw kat veel verblijft voor aantrekkelijke krabplekken, die uw kat tegenkomt als hij de kamer binnenkomt en daarnaast in ieder geval voor 1 hoge krabpaal. Op die manier is de kans het grootst dat uw kat de paal gebruikt i.p.v. het meubilair en heeft hij ook een mooie plek om hoog te kunnen liggen.

Een goede krabpaal moet aan een aantal eisen voldoen:

 • Het oppervlak moet ruw en niet te hard zijn.
 • De kat moet zich volledig uit kunnen strekken tijdens het krabben.
 • De krabplaats moet stevig zijn en niet te snel om kunnen vallen of gaan wiebelen.
 • De krabpaal moet op of vlakbij de looproutes van de kat geplaatst worden.

Als uw kat al aan de meubels krabt

Vaak ontstaat het krabben aan de meubels, doordat er geen geschikte krabpaal aanwezig is of doordat de paal ergens verstopt in een hoekje staat. Zorg dus allereerst dat er voldoende krabplaatsen in huis zijn, die voldoen aan de bij “voorkomen is beter dan genezen” genoemde voorwaarden. Maak deze krabplaatsen extra aantrekkelijk door ze in te wrijven met gedroogde valeriaan of gedroogd kattenkruid. Ook kunt u bij de klimpalen wat lekkers of wat gedroogde valeriaan of gedroogd kattenkruid op de hogere plankjes leggen, zodat de kat er naartoe gaat klimmen.Vergeet niet uw kat ook te belonen voor het gebruik van de krabpaal!

Als katten wel aan het meubilair krabben, maar niet aan de krabpaal dan kunnen daar een aantal oorzaken voor zijn:

 • De kat krabde al aan het meubilair voor de krabpaal er was. De kat heeft daar dan al zijn geur afgezet met de geurklieren in de voetzolen en zal daardoor telkens naar deze plek terug keren.
 • De kat krabt aan het meubilair om aandacht te krijgen van de eigenaar. De aandacht (ook foei roepen e.d. is aandacht!) is dan de beloning, die het gedrag in stand houdt.
 • De krabpaal staat op een minder aantrekkelijke plek dan het voorwerp waar de kat nu aan krabt.
 • De krabpaal is niet prettig om aan te krabben, doordat hij wankel is of een te kort krabgedeelte heeft. Een goede krabpaal heeft een deel om aan te krabben waar de kat bij kan als hij uitgerekt staat!

Als uw kat al ongewenste krabplaatsen heeft kunt u deze gewoonte afleren door:

 • Iets anders op deze plaats neer te zetten, zodat de kat er niet meer bij kan, bijvoorbeeld een krabpaal of krabplankje.
 • Het voorwerp tijdelijk te bedekken met iets wat niet prettig is om aan te krabben bijvoorbeeld aluminiumfolie, dik plastic of dubbelzijdige tape.
 • Feromonenspray voor de kat op de ongewenste krabplaats te sprayen.
 • Als de kat maar aan een of twee hoeken krabt, daar een extra hoek krabplank voor te zetten als alternatief voor de kat.
 • Als de krabpaal te klein/kort of te wankel is, deze te vervangen door een meer geschikte krabpaal.
 • Uw kat regelmatig naar de krabpaal te lokken met speeltjes en de krabpaal in te smeren met gedroogde valeriaan of gedroogd kattenkruid.
 • De kat uitbundig te belonen en aandacht te geven als hij aan de krabpaal i.p.v. aan het meubilair krabt.
 • Als u vermoedt dat uw kat veel krabt doordat deze gestrest is, daarnaast ook de oorzaak van de stress zo goed mogelijk aan te pakken.

Door deze maatregelen is de kans groot dat de kat liever de nieuwe door u aangebrachte krabgelegenheden gaat gebruiken.

Advies

Wilt u een advies op maat voor uw situatie? Maak dan een afspraak voor een adviserend telefoongesprek of een consult bij u thuis.