Waarom miauwt mijn kat zoveel?

Voorwaarden voor overname van artikelen van deze website, zie disclaimer.

Katten kunnen heel vindingrijk zijn in het vinden van manieren om aandacht te trekken. Ze willen aandacht, u heeft geen tijd, vervolgens lopen ze naar de bank en gaan daar uitgebreid de nagels aan scherpen tot u reageert. U zit de krant te lezen, ze wandelen over de krant en gaan midden op de pagina zitten die u net zat te lezen. U ligt te slapen en ze gaan met hun pootje tegen uw wang tikken of springen met hun volle gewicht boven op u! Het wordt allemaal door katten regelmatig ingezet om de aandacht te trekken. Maar de meest effectieve manier om de aandacht te trekken is ongetwijfeld het doordringende, langdurig aanhoudende miauwen dat sommige katten te pas en te onpas inzetten.

Oorzaken van overmatig miauwen

Naast aandacht trekken, verveling en angst om alleen te zijn kunnen er ook medische oorzaken zijn, zoals dementie en ziektes die er voor zorgen dat de kat zich niet goed voelt. Heeft u dus een kat, die veelvuldig miauwt, ga dan eerst met uw kat bij de dierenarts langs om te laten controleren of uw kat lichamelijk wel in orde is.

Is er geen medische oorzaak, dan is de kans groot dat u met aangeleerd gedrag te maken heeft, dat wil zeggen: de kat heeft geleerd dat het miauwen hem wat oplevert. Dat kan een bakje voer zijn, het openen van de deur, de kat roepen, de kat aaien, maar ook tegen hem schreeuwen en hem wegjagen zijn vormen van aandacht en in de ogen van de kat dus beloningen voor zijn gedrag.

Katten die vooral ’s nachts veel miauwen

Katten voelen zich ’s nachts kwetsbaarder dan overdag. Door de afwezigheid van de eigenaar en door de stilte in huis en buiten worden allerlei geluiden opeens hoorbaar die er overdag niet zijn. Daarom zien we dit gedrag ook minder bij katten die in de slaapkamer mogen ’s nachts en bij katten die kattenvriendjes in huis hebben, met wie ze samen slapen.

Katten kunnen ook overdag te weinig te doen hebben. Als een kat niet naar buiten kan overdag en de hele dag ligt te slapen, dan zal hij vinden dat het ’s nachts de hoogste tijd is voor actie in huis. Verveling is in dat geval de oorzaak.

Voorkomen en verhelpen

Negeren van het ongewenste gedrag is als het gedrag nog niet zo lang bestaat, heel effectief. Als de kat miauwt, geef hem dan geen aandacht. Dus niet tegen hem praten, niets roepen, niet eens geërgerd zuchten, maar net doen of hij er niet is. Dit geldt als u in de slaapkamer bent, maar ook voor het uit de slaapkamer komen ’s morgens. Zit de kat voor de deur te miauwen, als u de slaapkamer uitkomt, loop dan eerst door zonder hem aan te kijken om iets anders te gaan doen en geef de kat daarna pas aandacht. Realiseer u dat deze methode alleen werkt als u nooit reageert. Reageert u af en toe wel dan zal het gedrag juist nog hardnekkiger worden.

Vertoont de kat dit gedrag al langere tijd en helpt ook het negeren in combinatie met de andere maatregelen om te zorgen dat de kat ’s nachts beter doorslaapt niet? Dan wordt het tijd om hulp van een professional oftewel een kattengedragstherapeut in te roepen.

Aanpak ongewenst miauwen

Wel doen:

  • Er voor zorgen dat uw kat zich niet verveelt: Speel regelmatig met de kat. Vooral speeltjes die voortgetrokken worden over de grond, vallen vaak erg in de smaak. Geef uw kat voldoende ruimte en uitdagingen. Als uw kat alleen is en nog jong, is het meestal een goed idee er een tweede kat bij te nemen.
  • Belonen van het gewenste gedrag: geef de kat overdag voldoende aandacht (vooral als deze niet om aandacht vraagt door middel van miauwen). Die beloning kan van alles zijn wat uw kat leuk vindt, even spelen, wat lekkers, aaien enz.
  • Negeren van het ongewenste gedrag.

Niet doen:

  • Het ongewenste gedrag belonen: Voer of een andere traktatie of aandacht geven als de kat staat te miauwen.
  • Bestraffen van de kat of schreeuwen tegen de kat. Straf uw kat niet als hij miauwt. Bij het straffen door de eigenaar bij overmatig miauwen kunnen er twee dingen gebeuren: De kat ziet het als een vorm van aandacht en dan zal het gedrag alleen maar in stand gehouden worden/toenemen of de kat schrikt ervan en wordt bang voor de eigenaar.

Andere zaken om rekening mee te houden

Bepaalde rassen, zoals Siamezen, gebruiken hun stem veel meer dan de gemiddelde kat en kunnen daarnaast ook nog slecht tegen alleen zijn. Deze katten kunnen niet zonder gezelschap van een ander mens en/of dier en zeker als deze geen andere kat als gezelschap hebben is het ‘s nachts uit de slaapkamer willen houden van deze katten vragen om problemen!

Katten kunnen een rouwperiode hebben als ze een dier of mens waarmee ze een hechte band hadden verliezen. Het kan zijn dat ze daardoor ook meer gaan miauwen. Het beste dat u kunt doen in zo’n periode is extra geduld met uw kat hebben, zoveel mogelijk dingen op dezelfde manier blijven doen, maar overdag de kat wat extra aandacht te geven. Hou u daarnaast wel aan de bovenstaande richtlijnen wat wel en niet te doen.

Ook verhuizing naar een nieuw huis, een nieuwe eigenaar, een huisdier erbij of een persoon die uit huis vertrokken is kan er voor zorgen dat de kat opeens ander gedrag gaat vertonen, waaronder ’s nachts miauwen. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de kat die een rouwperiode heeft. Katten hebben nu eenmaal moeite met veranderingen en een beetje extra begrip daarvoor in zo’n periode helpt de kat er sneller doorheen.

Advies

Wilt u een advies op maat voor uw situatie? Maak dan een afspraak met een kattengedragstherapeut voor een adviserend telefoongesprek of een consult bij u thuis.