Uit het oog, uit het hart?

Vraag:

“Wij vragen ons af of onze kat Floortje haar dochter nog zal herkennen als ze haar een jaar niet gezien heeft. Floortje heeft vorig jaar een nestje gehad. Een poesje uit dat nestje is bij ons blijven wonen en het andere kitten  is toen ze 3 maanden oud was verhuisd naar haar nieuwe eigenaren. Door een allergie van het kindje bij de nieuwe eigenaar kan deze dochter van Floortje daar niet meer blijven. Nu zouden we haar eigenlijk wel terug willen halen en zelf in huis nemen, maar zouden haar moeder en haar zusje haar nog herkennen?”

kitten-moederpoes-familieAntwoord:

Er zijn prachtige voorbeelden bekend van moederdieren, die met hun kind herenigd worden en waarin duidelijk merkbaar is dat ze elkaar herkennen. Dat zie je bijvoorbeeld in deze video waarin de jonge olifant MeBai in Thailand herenigd wordt met haar moeder. Dat betekent niet dat ook katten na zo’n lange tijd hun kind nog als dusdanig herkennen.

John Bradshaw een bekend onderzoeker van kattengedrag geeft aan dat katten, eenmaal gescheiden van hun moeder, vrij snel de herinnering aan hun moeder verliezen en ze elkaar bij een reünie niet zullen herkennen met de associatie familie, zoals wij die hebben. Wel kan elkaars geur de katten bekend voorkomen. Jill Mateo, die zich gespecialiseerd heeft in phenotype matching, geeft daarnaast aan dat dieren elkaar herkennen door af te gaan op de mate waarin ze uiterlijk op elkaar lijken. Katten die uiterlijk veel op elkaar lijken, delen waarschijnlijk ook veel genen. Je ziet dan ook in de praktijk dat katten die meer aan elkaar verwant zijn, ook al zijn ze niet samen opgegroeid, sneller een goede relatie opbouwen.

Als jullie besluiten dit kitten in huis te halen, adviseer ik je het aan elkaar wennen aan te pakken op dezelfde wijze als bij katten die elkaar nooit gekend hebben. De kans dat er uiteindelijk een hechte relatie ontstaat is, doordat de katten verwant aan elkaar zijn, waarschijnlijk wel groter dan bij onverwante katten, maar de kans dat beide elkaar nog herkennen als familie lijkt me klein. In Introductie nieuwe kat lees je meer over de beste manier om katten aan elkaar te wennen.