Kunnen katten rouwen?

Beste kattengedragstherapeut,Kunnen_katten_rouwen

Onze Simba heeft een maand geleden zijn maatje verloren, die moesten we laten inslapen.  Hij is nu alleen en miauwt veel meer dan vroeger. Ik weet niet goed wat ik hier aan moet doen. Kan het zijn dat hij rouwt om het verlies van zijn maatje? Bij voorbaat dank,

Saskia

Antwoord:

Beste Saskia,

Wat verdrietig dat jullie het maatje van Simba moesten laten inslapen. Zowel uit onderzoek als uit verhalen van eigenaren blijkt dat veel katten een duidelijke reactie laten zien op het overlijden van een andere kat in huis. Deze katten vertonen allerlei tekenen die duiden op het doormaken van een rouwproces en katten kunnen zelfs ziek worden door het verlies van hun maatje.

Het rouwen bij katten kan verdeeld worden in drie fasen:

In de eerste fase van de rouw reageert de kat die alleen achter is gebleven door onrustig te zijn en zoekend rond te lopen. Veel katten miauwen ook luidkeels en drijven de eigenaar soms tot wanhoop. Dit is het gedrag dat jij ook bij Simba waarneemt. In deze fase is het belangrijk de kat te ondersteunen, door deze regelmatig aan te halen en tijdelijk wat extra aandacht te geven.

Let wel op dat je Simba vooral aandacht geeft op momenten dat hij niet miauwt om te voorkomen dat hij steeds meer gaat miauwen. Hoelang deze fase duurt is per kat verschillend. Het kan variëren van een paar dagen tot soms wel een paar maanden. Om stress te verminderen kun je een Feliway verdamper plaatsen in de kamer waar de kat het meest verblijft. Ook speciaal voer (bijvoorbeeld Royal Canin Calm Diet) of het voedingssupplement Zylkene kunnen helpen de stress wat te verminderen.

In de tweede fase van de rouw kan je kat juist stiller en wat teruggetrokken worden. Sommige katten kunnen stoppen met eten of ziek worden in deze fase. Hou daarom goed in de gaten of je kat nog wel voldoende eet en bezoek bij twijfel aan de gezondheid voor de zekerheid even de dierenarts met je kat. Niet eten kan bij katten namelijk voor grote gezondheidsproblemen zorgen, door de spijsvertering die eigenlijk gericht is op vaak kleine porties eten. Al binnen een paar dagen kan er leververvetting optreden, waardoor de kat misselijk wordt en nog minder trek in eten krijgt. Hoe zwaarder de kat, hoe sneller deze leververvetting optreedt!

Uiteindelijk zal je kat in de derde fase van de rouw komen waarin hij de situatie accepteert en weer beter in zijn vel zal zitten.

Niet iedere kat maakt een rouwperiode door na het overlijden van een andere kat in huis.

Een deel van de katten bloeit juist op als een andere kat in huis wegvalt. Zeker wat timide katten, die zich snel laten overvleugelen door een andere kat kunnen na het overlijden van een andere kat opeens veel aanhankelijker en minder teruggetrokken zijn nu ze eindelijk uit de schaduw van de andere kat kunnen treden.

Ondersteun Simba dus waar nodig, zowel met wat extra aandacht als met middelen, die stressverlagend werken en geef hem de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Een verlies verwerken kost tijd, ook bij katten!

Maggie Ruitenberg