Kunnen katten jaloers zijn?

Vraag:

“Onze ene kat doet regelmatig lelijk tegen onze andere kat. Nu viel mij op dat hij dat vooral doet als ik de andere kat aandacht geef. Volgens mij is hij gewoon jaloers, maar mijn vriend zegt dat katten niet jaloers kunnen zijn. Wie van ons heeft gelijk? Kan mijn kat jaloers zijn of kan dit helemaal niet?”

bron: Pixabay

Antwoord:

Of katten jaloers kunnen zijn hangt ervan af wat je definitie van jaloezie is. Dus eigenlijk hebben jullie allebei een beetje gelijk. Katten kunnen niet jaloers zijn op dezelfde wijze als mensen. Bij mensen is jaloezie een meer gecompliceerde emotie, waarbij ook allerlei gedachtes en aannames voorkomen, die bij katten niet meespelen.

Als je echter kijkt naar de meer basale vorm van jaloezie: ‘Het willen hebben van iets wat de ander heeft/krijgt’, dan kunnen katten wel degelijk jaloezie vertonen.

Die bezitsdrang  is in feite heel normaal gedrag voor een kat, omdat deze van origine solitair is. Voor een solitair dier is het belangrijk dat je je vooral toe-eigent wat je graag wilt hebben of nodig hebt. Zo (over)leef je het langst, de welbekende ‘survival of the fittest’. Hoe belangrijker iets voor een kat is, hoe groter de drang het niet te willen delen. Heb je een kat die dol is op eten, dan zal hij zich al het eten willen toe eigenen. Is je kat dol op aandacht, zoals die van jou, dan zal hij zich dat toe willen eigenen.

Door alles wat belangrijk is voor de kat, zoals eten, drinken, rustplaatsen e.d., goed door het huis te verspreiden, voorkom je veel ruzie tussen katten. Ook je aandacht kun je het beste goed verdelen. Dus geef ze allebei tegelijk aandacht en laat niet een van beide op zijn beurt wachten. Zo voorkom je veel frustratie en frustratie is een van de belangrijkste oorzaken van ruzie tussen katten onderling in één huishouden. Je zult zien dat er dan vanzelf minder ruzie zal zijn tussen de katten.

Meer informatie over het verdelen van de bronnen in huis lees je in dit artikel over huisvestingsbehoeftes van katten.