Maggie Ruitenberg

Mijn hele leven ben ik al dol op en gefascineerd door katten. Het was dan ook voor mensen die mij kenden niet vreemd dat ik in de opleiding tot kattengedragstherapeut ging volgen. In 2005 was ik daarmee een van de eerste gediplomeerde kattengedragstherapeuten in Nederland.

Meteen na het behalen van mijn diploma ging ik aan de slag als kattengedragstherapeut en in de loop der jaren heb ik duizenden katten met onzindelijkheid, sproeien in huis en andere gedragsproblemen kunnen helpen.

Al snel ben ik me ook gaan richten op de preventie van gedragsproblemen.Dit doe ik door lezingen en cursussen aan katteneigenaren te geven over kattengedrag.. Zo kan de katteneigenaar voorkomen dat het fout gaat en dat is veel fijner dan achteraf proberen nog te redden wat er te redden valt.

Ook wil ik de professionals bereiken, die werken met katten. Begrip kweken voor de aard van de kat. Begrip voor wat de kat voelt, als we geen rekening houden met zijn natuurlijke behoeftes. Maar vooral zorgen dat eigenaren en katten gelukkig zijn met elkaar door inzicht te bieden in wat de kat nodig heeft. En zo ontstond het Katten Kenniscentrum Nederland, waar alles draait om het delen van kennis over katten.

Gedragsconsulten ben ik in 2018 mee gestopt, maar ik heb inmiddels voldoende competente collega kattengedragstherapeuten, die je graag helpen als je kat probleemgedrag vertoont.

Ik richt me nu vooral op het voorkomen van de problemen en het delen van kennis. Dit doe ik door les te geven aan kattengedragstherapeuten (in opleiding) bij onder andere de Katten Academie, maar ook aan andere professionals die met dieren werken, zoals dierenartsen en asielmedewerkers. Ik geef regelmatig lezingen over katten en hun gedrag bij dierenartspraktijken en andere organisaties die zich beroepshalve met katten bezig houden en werk samen met verschillende bedrijven en organisatie in Europa, die zich inzetten voor katten welzijn.

Als je je verdiept in je kat en wat hij nodig heeft, zal je kat (nog) lekkerder in zijn vacht zitten en zul je zelf nog meer genieten van je kat en dat gun ik iedere kat en iedere katteneigenaar!