Waarom likt mijn kat zich zoveel?

Kat-likken-jeuk-vlooien-stress-voedselallergieBeste kattengedragstherapeut,

Wij hebben twee katten. Een kater van vier en een poes van drie jaar. Onze katten kunnen overdag naar buiten en dit doen ze ook veel en graag. Als ze binnen zijn dan gaan ze hun eigen gang. Het valt me de laatste tijd op dat de kater zich veel loopt te wassen en in de vacht bijt. Ik heb de vacht gecontroleerd en kan geen vlooien vinden. Nu lees ik overal dat het ook zou kunnen dat mijn kat gestrest is en zichzelf daardoor zoveel likt. Zou dat inderdaad kunnen?

groetjes,
Steven

Antwoord

Beste Steven,

Als een kat zichzelf overmatig likt, kunnen daar allerlei oorzaken voor zijn. Als eerste dien je altijd de meest waarschijnlijke oorzaken uit te laten sluiten. In de praktijk blijkt het merendeel van de katten, die zichzelf overmatig likken last te hebben van jeuk of pijn op de plaatsen waar ze zichzelf likken. Met stip op één staat bij de kat als oorzaak voor jeuk: vlooien(allergie). Daarna volgt overgevoeligheid voor bepaalde bestanddelen in de voeding. De derde oorzaak voor het likken is pijn op een bepaalde plaats van het lichaam. Jeuk en pijn zorgen overigens ook voor stress en de kat kan door zichzelf te likken, zich prettiger gaan voelen en dan is de cirkel rond.

Vlooienallergie uitsluiten

Ook al zie je geen vlooien of vlooienpoepjes, dit betekent niet dat je kat geen last kan hebben van vlooien. Juist een kat die overgevoelig is voor het speeksel van vlooien verwijdert vrijwel alle vlooien en vlooienpoepjes zelf uit de vacht doordat de kat zichzelf zoveel poetst. Door de kat en zijn omgeving zo vlovrij mogelijk te houden zie je bij veel katten al een grote afname in het likken en bijten van de vacht. Lees hier meer informatie over vlooienbestrijding bij katten.

Voedselallergie uitsluiten

Overgevoeligheid voor bepaalde stoffen in de voeding kun je uitsluiten door de kat minimaal 8 weken op een eliminatiedieet of hypoallergeen voer te zetten. Overleg met je dierenarts hierover en hou je minimaal 8 weken strikt aan dit dieet. Dat kan overigens heel lastig zijn als je kat los naar buiten gaat, omdat je dan niet weet wat je kat buiten aan lekkere hapjes naar binnen werkt.

Pijn uitsluiten

Als een kat altijd op een bepaalde plek likt of bijt, kan de kat daar pijn hebben. Bijvoorbeeld de oudere kat met artrose, die voortdurend de heupen likt of de kat met blaasgruis, die de buik kaallikt. Een onderzoek door de dierenarts kan bepalen of er bij jouw kat sprake is van pijn als oorzaak voor het likken en bijten in de vacht.

Wat als het toch stress is?

Je kat kan stress ervaren doordat hij jeuk of pijn heeft. In de praktijk blijkt vaak het likken of bijten in de vacht sterk te verminderen of helemaal te verdwijnen als de jeuk en/of pijn aangepakt wordt.

Maar wat als je kat geen pijn heeft en geen jeuk heeft en zich toch voortdurend likt? Misschien wel met kale plekken tot gevolg? Dan is er meer aan de hand en moet de oorzaak voor de stress in de leefomgeving gezocht worden. Misschien is de relatie tussen beide katten minder goed dan je denkt of zijn er buiten katten waar je kat bang voor is? Allemaal redenen voor een kat om flink gestrest te raken. Een gedragsconsult kan dan helpen de oorzaken van de stress op te sporen en de leefomgeving zo in te richten dat je kat weer lekker in zijn vel zit en de behoefte om zichzelf zoveel te likken verdwijnt.

Maggie Ruitenberg