Vindt een kat het leuk om uit logeren te gaan?

KattenpensionMijn dochter gaat een week op vakantie en wil haar kat van 10 jaar bij mij laten logeren, i.p.v. een dierenopvang. Ik wil het graag, maar vindt de kat het wel prettig, in de opvang ziet hij andere katten en bij mij zit hij binnen, anders loopt hij weg. Gaarne uw mening,
Met vriendelijke groeten,

Loes

Antwoord:

Beste Loes,
Wat een goede oplossing is voor de kat van uw dochter is o.a. afhankelijk van het karakter van de kat van uw dochter. In het algemeen zijn katten niet zo gesteld op veranderingen en hoe meer verandering hoe groter de stress.

Kat laten logeren bij vertrouwd persoon
Als de kat van uw dochter u kent en zich bij u op zijn gemak voelt dan kan het een heel goede oplossing zijn de kat bij u thuis te laten logeren. Het is dan weliswaar niet zijn eigen huis, maar als uw dochter al zijn spulletjes, dus ook een ligmandje en een krabpaaltje e.d., meeneemt dan zijn er toch nog een heleboel zaken vertrouwd voor hem. Zorg voor een rustige plek voor zijn spulletjes, waar hij zich veilig en ongestoord terug kan trekken en waarschijnlijk zal deze week prima verlopen.

Kat naar het kattenpension
In een pension is alles vreemd. De kat kan geen eigen spulletjes meenemen, de katten die er zijn kent hij niet en een week is vrij kort om zich echt op zijn gemak te gaan voelen. Het hangt natuurlijk erg af van de kwaliteit van het pension hoe het de kat zal bevallen, maar ik kan u verzekeren dat het zien van vreemde katten voor de meeste katten vooral stressvol is. Een goed kattenpension heeft de ruimtes dan ook vooral zo ingericht dat de katten elkaar voldoende kunnen ontlopen. Het is dus beslist niet zo dat een kattenpension leuker is voor de kat, omdat daar andere katten zijn. Dit is vanuit de beleving van de kat eerder een nadeel, omdat katten over het algemeen totaal niet sociaal zijn naar onbekende katten. Het aanwezig zijn van een buitenruimte kan wel van toegevoegde waarde zijn, maar ik betwijfel of dit ook geldt als het maar voor zo’n korte periode is.

Kortom
Als u het geen probleem vindt een weekje de kat van uw dochter in huis te hebben, lijkt me dat van deze twee opties voor de kat de fijnste oplossing.

Maggie Ruitenberg