Kat accepteert nieuwe kitten niet.

Pers-kitten-kat-erbij

Fotograaf Belal Khan

Hallo,

Wij zijn ten einde raad. Wij hadden het idee dat onze poes (1,5 jaar) zich verveelde en hebben er voor gekozen om een kitten erbij te nemen van hetzelfde ras (Pers).  We hebben er sinds 3 dagen een kitten bij maar onze eigen poes is sindsdien niet meer zich zelf. Ze speelt niet meer kijkt de hele dag angstig uit haar ogen en valt ons zelfs af en toe aan als ze de kitten hoort of ziet. We proberen ze af en toe bij elkaar te zetten maar dan begint onze huidige poes heel erg te blazen en te grommen. Heb je misschien tips hoe we hier het beste mee kunnen omgaan? Zal dit ooit nog goed komen? Zouden we haar er wel een plezier mee hebben gedaan om een kitten erbij te nemen of zou ze beter gewoon alleen met ons kunnen zijn?

groet,
Marianne

Antwoord

Beste Marianne,

Veel katten vervelen zich, zeker als ze niet naar buiten kunnen. Dit zou zeker ook voor jullie volwassen Perzische poes kunnen gelden. Een kat erbij kan dan een goede manier zijn om wat leven in de brouwerij te brengen. Als je dit doet is het wel belangrijk in gedachten te houden dat een kat een territoriaal dier is en dat het plotsklaps geconfronteerd worden met een andere kat in dat territorium voor katten een grote schok is en voor veel stress en angst kan zorgen.

Waarom lukt de introductie niet?

Vaak lukt de introductie niet omdat de katten meteen of te snel bij elkaar zijn gezet. In feite zou de kat die de situatie het spannendst vindt het tempo en de afstand moeten bepalen tussen de katten. Als je de nieuwe kat meteen in bijvoorbeeld de woonkamer laat waar voorheen de al aanwezige kat zich graag ophield, dan geeft dat ook extra stress. Zo’n vreemde snuiter, die je huis binnen is gebracht, in jouw mandje gaat liggen, aandacht krijgt van jouw baasje, uit jouw bakje eet… Er zijn maar weinig katten, die dit geen probleem vinden. Soms zijn de katten ook geen goede match, door een te groot leeftijdsverschil of verschil in karakter. Dat is bij jouw katten waarschijnlijk niet het geval, alhoewel de kitten misschien in het begin naar de mening van de volwassen kat wel wat te druk en beweeglijk kan zijn.

De rust herstellen

Het opnieuw beginnen op de goede manier is de beste aanpak van jullie probleem.
Hou de katten minimaal twee dagen helemaal gescheiden. Is de stress erg groot bij jullie oudere kat dan kun je die tijd zelfs het best nog wat verlengen. De rust moet eerst hersteld worden. De plek waar jullie oudere kat zich voorheen altijd het liefst ophield moet weer veilig en vertrouwd voelen en de angst moet verdwijnen voor je de katten opnieuw aan elkaar kunt voorstellen.

Op de juiste manier aan elkaar wennen

Als de rust hersteld is, ga je de katten geleidelijk opnieuw aan elkaar wennen.
Zorg voor voldoende afstand tussen de katten en laat de kitten niet op de oudere poes afrennen. Hou de ontmoetingen kort en positief. Liever elkaar 5 keer per dag een paar minuten zien zonder angst of agressie dan een keer per dag met!

Heb geduld en neem de tijd

Het geheim van een succesvolle introductie van een nieuwe kat met zo min mogelijk stress zit in geduld en de tijd nemen. Het is nooit van te voren te voorspellen hoe goed bevriend katten uiteindelijk zullen worden, maar met de juiste introductie is de kans op een goede relatie tussen beide katten wel het grootst.

Maggie Ruitenberg