DARF biologische vers vleesvoeding voor honden en katten

DARF is een 100% biologische rauwe vers vleesvoeding (ook wel kvv genoemd) voor honden en katten.
DARF is verkrijgbaar in verschillende varianten.
DARF bestaat uit gemalen vlees en organen met als natuurlijke calciumbron bijvoorbeeld gemalen kip- of eendenkarkassen. Er worden geen granen, rijst of groentes toegevoegd.
DARF draagt het officiële Europese EKO keurmerk.

Wij hebben vrijwel altijd DARF KVV 4,65 kg voor de hond en DARF KVV 1,425 kg voor de kat op voorraad, maar kunnen een andere variant altijd voor je bestellen en over het algemeen binnen een week leveren.

Waarom biologisch vlees?

Goede voeding is een van de pijlers voor een gezonde, gelukkige kat. Wij verkopen uitsluitend biologische voeding, wild en vis uit duurzame vangst voor katten en honden. Dit is een bewuste keus, omdat onze liefde voor dieren verder gaat dan die voor onze hond en kat.

In de biologische landbouw:

  • Staat het welzijn van de dieren voorop en hebben de dieren weinig stress.
  • Eten de dieren gevarieerd kruidenrijk gras of krabbelen hun kostje bij elkaar.
  • Kunnen de dieren zo veel mogelijk natuurlijk gedrag vertonen tijdens hun leven. Zo slapen kippen ’s nachts in een gezamenlijk nest of hoog op stok, zodat ze zich veilig voelen. Koelen, geiten en schapen lopen lekker buiten of hebben rust en ruimte als ze in de stal zijn.
  • Houden dieren houden hun uiterlijke kenmerken: Biologische varkens houden hun krulstaart en kippen hun snavel.

Meer informatie over DARF biologische vers vleesvoeding voor honden en katten.

Kunnen katten jaloers zijn?

Vraag:

“Onze ene kat doet regelmatig lelijk tegen onze andere kat. Nu viel mij op dat hij dat vooral doet als ik de andere kat aandacht geef. Volgens mij is hij gewoon jaloers, maar mijn vriend zegt dat katten niet jaloers kunnen zijn. Wie van ons heeft gelijk? Kan mijn kat jaloers zijn of kan dit helemaal niet?”

bron: Pixabay

Antwoord:

Of katten jaloers kunnen zijn hangt ervan af wat je definitie van jaloezie is. Dus eigenlijk hebben jullie allebei een beetje gelijk. Katten kunnen niet jaloers zijn op dezelfde wijze als mensen. Bij mensen is jaloezie een meer gecompliceerde emotie, waarbij ook allerlei gedachtes en aannames voorkomen, die bij katten niet meespelen.

Als je echter kijkt naar de meer basale vorm van jaloezie: ‘Het willen hebben van iets wat de ander heeft/krijgt’, dan kunnen katten wel degelijk jaloezie vertonen.

Die bezitsdrang  is in feite heel normaal gedrag voor een kat, omdat deze van origine solitair is. Voor een solitair dier is het belangrijk dat je je vooral toe-eigent wat je graag wilt hebben of nodig hebt. Zo (over)leef je het langst, de welbekende ‘survival of the fittest’. Hoe belangrijker iets voor een kat is, hoe groter de drang het niet te willen delen. Heb je een kat die dol is op eten, dan zal hij zich al het eten willen toe eigenen. Is je kat dol op aandacht, zoals die van jou, dan zal hij zich dat toe willen eigenen.

Door alles wat belangrijk is voor de kat, zoals eten, drinken, rustplaatsen e.d., goed door het huis te verspreiden, voorkom je veel ruzie tussen katten. Ook je aandacht kun je het beste goed verdelen. Dus geef ze allebei tegelijk aandacht en laat niet een van beide op zijn beurt wachten. Zo voorkom je veel frustratie en frustratie is een van de belangrijkste oorzaken van ruzie tussen katten onderling in één huishouden. Je zult zien dat er dan vanzelf minder ruzie zal zijn tussen de katten.

Meer informatie over het verdelen van de bronnen in huis lees je in dit artikel over huisvestingsbehoeftes van katten.

Lezing emoties bij katten

Leer je kat beter begrijpen en kom naar de lezing over emoties bij katten die Maggie Ruitenberg op dinsdag 30 mei a.s. om 19 uur geeft bij Veterinair Verwijscentrum de Pietersberg in Oosterbeek.

Dat katten, net als mensen, emoties hebben zal iedere katten eigenaar beamen. Die emoties bepalen hoe de kat zich voelt, maar ook hoe de kat zich gedraagt. Of je kat nu voortdurend aan de meubels krabt; ’s morgens om 5 uur al begint te miauwen of je met bloedende handen achterlaat als je hem in het reismandje probeert te stoppen: Het zijn allemaal uitingen van onderliggende emoties.

In deze lezing leer je de emoties die je kat ervaart beter te herkennen en hoe hier mee om te gaan. De nadruk ligt op het herkennen, begrijpen en voorkomen van (chronische) angst en stress bij katten. Door soms kleine aanpassingen kan een bange of gestreste kat zich aanzienlijk beter gaan voelen. Je leert de opbouw van stress bij je kat te herkennen en krijgt praktische tips om katten te ondersteunen in voor de kat angstaanjagende situaties.

Graag v.t.v. aanmelden i.v.m. beperkte plaatsen: 026-3030430

Datum:
dinsdag 30 mei 2017,
19:00 tot 21:00

Locatie:
Pietersbergseweg 15, Oosterbeek

Fotowedstrijd Animal Event 2017

Eind april is het weer zover: Animal Event 2017! Het Katten Kenniscentrum Nederland is er natuurlijk ook weer bij op de Catplaza. Als echte kattenliefhebber kan je dit grootste dierenevenement van het jaar niet zomaar overslaan. Hier kun je namelijk echt alles leren over katten. Maggie Ruitenberg geeft dagelijks een workshop en een lezing op het Animal Event en presenteert samen met Sonja van Leeuwen het raskattendefilé.

Heb jij ook altijd zo’n moeite je kat leuk op de foto te zetten? Bij de workshop Katten Fotograferen krijg je van Maggie alle tips en tricks om voortaan de mooiste foto’s van je kat te maken. En hoe kun je nou eigenlijk zien hoe je kat zich voelt? Leer hier meer over tijdens de lezing Emoties Bij Katten van Maggie. Voor een momentje van ontspanning kun je de schattigste kittens bekijken in het glazen huis, of neem een kijkje bij de verschillende raskatten die ook aanwezig zijn op de Catplaza.
Neem je camera mee of gebruik de camera van je mobiele telefoon en maak zelf foto’s van de aanwezige katten op de Catplaza. Je kunt dan meedingen naar een aantal leuke prijzen, die het Katten Kenniscentrum Nederland beschikbaar stelt.

Meer informatie over de fotowedstrijd.

Vrijkaartjes voor Animal Event 2016

Animal Event 2016Ook dit jaar staan we met het Katten Kenniscentrum Nederland weer op Animal Event op 6, 7 en 8 mei 2016 Beekse Bergen te Hilvarenbeek. En net als vorig jaar gaan we ook nu weer een aantal vrijkaartjes weggeven.

Van 3.500 naar 32.500 bezoekers

Animal Event begon ooit met 3.500 bezoekers en ontving vorig jaar een recordaantal van maar liefst 32.500 dierenliefhebbers. Niet verwonderlijk want van bijna iedere diersoort zijn er op Animal Event experts aanwezig, die allemaal gemeen hebben dat ze heel graag over deze dieren vertellen. Zorg er voor dat ook jij er dit jaar bij bent, want dit wil je niet missen.

Catplaza

Op de Catplaza van Animal Event staat alles in het teken van de kat en is net als vorig jaar het glazen huis met kittens, dat uiteraard heel katvriendelijk is ingericht. Ook is er twee maal daags een raskattendefile. Er zijn stands met informatie over katten, Catcetera is er met leuke spulletjes voor je kat en in de lezingenruimte zijn de hele dag door lezingen over katten. Verder is er iedere dag de Katten Kennisquiz, waarbij je leuke prijzen kunt winnen en kunnen kinderen een heus diploma kattenexpert krijgen.

Vrijkaartjes

Wil je kans maken op twee vrijkaartjes voor Animal Event, zorg dan dat je ingeschreven bent op de nieuwsbrief van kat en stuur voor woensdag 4 mei een mail naar contact@kattengedrag.com met als onderwerp Animal Event 2016 en je naam, adres, postcode en woonplaats.  We maken woensdag de winnaars bekend en sturen je ook persoonlijk bericht als je gewonnen hebt.

Epilepsie bij katten

In het verleden werd gedacht dat genetische epilepsie bij de kat nauwelijks voor kwam, omdat enkel bij sommige hondenrassen de verantwoordelijke genetische merker is beschreven. Hoewel er voor katten nog steeds geen genetische merkers bekend zijn, zijn er wel onderzoeken onder kattenpopulaties uitgevoerd waarbij, op basis van uitsluiting van andere oorzaken en het signalement, de diagnose primaire epilepsie de meest logische uitkomst is. Katten Kenniscentrum Nederland heeft een artikel gepubliceerd over toevallen en epilepsie bij katten. Het volledige artikel over oorzaken en symptomen van epilepsie bij katten lees je hier.

cat-686803_1280

.

Uit het oog, uit het hart?

Vraag:

“Wij vragen ons af of onze kat Floortje haar dochter nog zal herkennen als ze haar een jaar niet gezien heeft. Floortje heeft vorig jaar een nestje gehad. Een poesje uit dat nestje is bij ons blijven wonen en het andere kitten  is toen ze 3 maanden oud was verhuisd naar haar nieuwe eigenaren. Door een allergie van het kindje bij de nieuwe eigenaar kan deze dochter van Floortje daar niet meer blijven. Nu zouden we haar eigenlijk wel terug willen halen en zelf in huis nemen, maar zouden haar moeder en haar zusje haar nog herkennen?”

kitten-moederpoes-familieAntwoord:

Er zijn prachtige voorbeelden bekend van moederdieren, die met hun kind herenigd worden en waarin duidelijk merkbaar is dat ze elkaar herkennen. Dat zie je bijvoorbeeld in deze video waarin de jonge olifant MeBai in Thailand herenigd wordt met haar moeder. Dat betekent niet dat ook katten na zo’n lange tijd hun kind nog als dusdanig herkennen.

John Bradshaw een bekend onderzoeker van kattengedrag geeft aan dat katten, eenmaal gescheiden van hun moeder, vrij snel de herinnering aan hun moeder verliezen en ze elkaar bij een reünie niet zullen herkennen met de associatie familie, zoals wij die hebben. Wel kan elkaars geur de katten bekend voorkomen. Jill Mateo, die zich gespecialiseerd heeft in phenotype matching, geeft daarnaast aan dat dieren elkaar herkennen door af te gaan op de mate waarin ze uiterlijk op elkaar lijken. Katten die uiterlijk veel op elkaar lijken, delen waarschijnlijk ook veel genen. Je ziet dan ook in de praktijk dat katten die meer aan elkaar verwant zijn, ook al zijn ze niet samen opgegroeid, sneller een goede relatie opbouwen.

Als jullie besluiten dit kitten in huis te halen, adviseer ik je het aan elkaar wennen aan te pakken op dezelfde wijze als bij katten die elkaar nooit gekend hebben. De kans dat er uiteindelijk een hechte relatie ontstaat is, doordat de katten verwant aan elkaar zijn, waarschijnlijk wel groter dan bij onverwante katten, maar de kans dat beide elkaar nog herkennen als familie lijkt me klein. In Introductie nieuwe kat lees je meer over de beste manier om katten aan elkaar te wennen.